Verhuisbericht: We gaan naar Vught!

Nog niet meteen, maar deze week zijn ze begonnen aan de realisatie van ons nieuwe kantoor in Vught. Een lang gekoesterde wens komt hiermee in vervulling.

sloop_02

In juli 2010 openden we als nieuw afbouwbedrijf onze deuren aan de Nijverheidsweg in Oisterwijk. Met een kleine bezetting eerst maar eens door die bouwcrisis heen manoeuvreren. Al snel werd de groei ingezet en na de nodige interne verbouwingen groeien we inmiddels echt uit het huidige kantoor.

Enkele maanden geleden kwam het pand aan de Industrieweg in Vught voorbij en al snel was de beslissing gemaakt. De band met Vught is immers sterk vanwege de vele medewerkers/ZZP’ers die hier wonen. En natuurlijk een van onze directeuren die hier is opgegroeid.

“Bij toeval kwam deze locatie op ons pad, waarvan we al snel het potentieel zagen. Met name de grotere loodsruimte is een flink pluspunt. Met een nieuw kantoorgedeelte ervoor biedt het perspectieven om de volgende stap als afbouwbedrijf te kunnen maken.”

Voor de ontwikkeling en de realisatie konden we uit ons eigen team de nodige ervaring halen. Hierdoor hebben we zelf het ontwerp kunnen maken, volledig voorzien van al onze wensen en ideeën waaraan deze nieuwe werkplek zal moeten voldoen. Voor de uitvoering schakelen we onze projectleiders in die door jarenlang projecten te hebben begeleid ook meer dan bekwaam zijn dit project aan te sturen. Ondanks dat een volledig bouwproject realiseren niet tot ons standaard takenpakket behoort zijn we enorm trots dat we inmiddels de capaciteiten hebben om ook dit soort klussen op ons te nemen.

De voorlopige planning is dat de komende weken het voorste deel van het huidige pand tegen de vlakte zal gaan. Hier zullen we dan ons nieuwe kantoorgedeelte op gaan zetten terwijl we de rest van het gebouw renoveren. De eerste schatting is dat we medio augustus dan echt het pand in Oisterwijk zullen verlaten om in Vught verder te bouwen aan onze toekomst.

Hieronder zijn enkele impressies te vinden, de komende tijd proberen we ook regelmatig updates te plaatsen van de bouw. Kijk hiervoor op ons Instagram, Facebook en/of Twitter account.

Impressie-voorkant nieuwbouw c4 VDW 3D ontwerp 1ste verdieping 24-11 01 VDW 3D ontwerp 1ste verdieping 24-11 04 VDW 3D ontwerp 1ste verdieping 24-11 03 VDW 3D ontwerp 1ste verdieping 24-11 05

Interview Sportcampus

Het project in Den Haag nadert zijn voltooiing, tijd om eens bij te praten met onze hoofduitvoerder Jan van den Heuvel. In dit interview vertelt  hij over de diverse werkzaamheden terwijl je een alvast een kijkje kan nemen in het imposante gebouw. Een plek waar straks ongeveer 3500 bezoekers kunnen genieten van spannende ontknopingen bij de wedstrijden die op de diverse locaties in het gebouw zullen worden gespeeld.

Wil je op de hoogte blijven van alle updates volg ons dan ook op Twitter, Facebook en Instagram.

De opkomst van BIM bij Van De Wiel Complete Afbouw

differ_all_top_vdwonly

BIM, ofwel het Bouwwerk Informatie Model, de term die al jaren in de bouwwereld rond gonst, doet nu ook zijn intrede in de afbouwwereld. Vaak wordt het als iets magisch gezien, maar wat is het nou eigenlijk en hoe kan het je helpen in het bouwproces? Dit soort vragen stond centraal bij het voorlichtingsgesprek dat Knauf onlangs organiseerde voor de afbouwwereld. De middag zorgde voor veel vragen bij collega’s en hopelijk ook voor antwoorden.

Inmiddels zijn wij als een van de weinige afbouwers in Nederland al enige jaren bezig met BIM. Met elk afgerond project wordt ons de meerwaarde ervan duidelijker. Zodoende hebben wij sinds kort een eigen BIM afdeling.

Maar wat is BIM nou eigenlijk en welke meerwaarde heeft het voor de afbouw? Het wordt vaak gezien als “slechts” een 3D model van het project, maar daarmee doe je BIM tekort. BIM is bij uitstek een manier van samenwerking met alle betrokken partijen in een bouw. Dit in tegenstelling tot het werken op eilandjes waarbij elke partij zijn eigen opdracht uitwerkt en ‘over de schutting werpt’. In een BIM proces levert elke leverancier zijn werkzaamheden aan in de vorm van een 3D model aan de hoofdaannemer. Daar worden deze zogenaamde aspectmodellen door een BIM-coördinator samengevoegd en getoetst op ‘clashes’, botsingen tussen de verschillende aspectmodellen die normaliter pas op de bouwplaats ontdekt zouden worden. In overleg met elkaar worden deze knelpunten al in de engineeringsfase efficiënt geëlimineerd. Het moge duidelijk zijn dat dit ‘virtueel voorbouwen’ van een project zodoende kan leiden tot een significante reductie in faalkosten.

nvlu - 3d-snede-hiddennvlu - 3d-2e-top-underl

Differ, bovenaan dit artikel getoond, (TU/e te Eindhoven), International Crime Court (ICC, Den Haag) en NVLU, hier direct boven afgebeeld, (ProRail te Utrecht) zijn projecten die wij op deze manier hebben uitgewerkt. De letter ‘i’ in BIM staat niet voor niets voor ‘Informatie’. In al deze projecten hebben wij dan ook de nodige informatie toegevoegd aan de door ons gemaakte afbouwonderdelen. Te denken valt aan informatie over de opbouw van de metalstud-wanden en systeemplafonds, de codering van wanden, plafonds, deuren etc. volgens de bestaande normen, garantiebepalingen, datum van plaatsing, en meer. Zodoende heeft de opdrachtgever tijdens de beheerfase van het bouwwerk ten allen tijde inzichtelijk welke onderdelen met welke specificaties wanneer geplaatst zijn, wanneer deze vervangen dienen te worden, waar deze besteld kunnen worden, en in welke aantallen. Door de driedimensionale component van het model is tevens direct inzichtelijk waar in het gebouw deze onderdelen zich bevinden. Met 30.000m2(!) metalstudwand in het ICC lijkt ons dit zeer aangename informatie voor de opdrachtgever om over te beschikken!

In de voorgaande projecten zat de meerwaarde van BIM dus voornamelijk in een verbeterde manier van samenwerking met andere partijen, het vroegtijdig opsporen van mogelijke knelpunten en het toevoegen van relevante informatie voor de beheerfase. Hoewel deze investering het integrale bouwproces zeker ten goede komt, is het een legitieme vraag welke meerwaarde dit voor ons als afbouwende partij heeft. Want zoals we het al decennialang doen gaat toch ook goed? De realiteit is dat BIM blijft en de vraag naar BIM-partners alleen maar zal toenemen. Van de Wiel Complete Afbouw heeft dit tijdig ingezien en investeert zodoende al een aantal jaren in BIM.

pvp-3ddoorsnede

Met ons meest recente project, Amsterdam CS, hierboven met een 3D uitsnede weergegeven, hebben we wederom een grote stap gezet met betrekking tot onze BIM ambitie die óók voor onszelf van grote meerwaarde zal zijn tijdens de werkvoorbereiding en uitvoering!

Alle uitvoeringstekeningen van Amsterdam CS zijn gegenereerd vanuit het BIM-model. Toekomstige wijzigingen gedurende het bouwproces kunnen op eenvoudige wijze in het 3D model worden doorgevoerd en deze wijzigingen vloeien automatisch door naar het 2D-tekenwerk. Op een zelfde wijze worden ook doorsnedes moeiteloos uit het BIM-model gegenereerd gehaald. Het aantal mogelijke doorsnedes dat te genereren is, wordt letterlijk eindeloos met BIM en zeer informatief op het werk.

Hier blijft het echter niet bij. Aangezien in het voortraject elk hoekje van het project reeds bekeken en uitgewerkt is, zullen er straks in de uitvoering weinig verrassingen zijn. Het maken van onze eigen 3d details, zie hieronder, biedt de mogelijkheid om op zeer korte termijn een bouwknoop inzichtelijk te maken middels BIM. Op verzoek van onze voormannen kan onze afdeling BIM dit soort tekeningen genereren en versturen naar onze voormannen, die met tablets werken. Zij hoeven zodoende nooit meer verlegen te zitten om informatie betreffende de opdracht.

Tijdens de werkvoorbereiding is het een peulenschil om materiaalhoeveelheden uit het model te halen. Bestellijsten zijn dus zo gemaakt en blijven altijd up-to-date, immers wijzig je het model dan wijzigen deze uittrekstaten direct mee.

Het moge duidelijk zijn dat Van de Wiel gelooft in BIM. Echter, het is geen magie. Een BIM model/proces is zo goed als de tijd en de informatie die je er in stopt: “Garbage in, garbage out”. Om het te implementeren in het bedrijf is tijd, geld en energie gemoeid. Het loont dus absoluut om er voldoende tijd voor te reserveren en een goede basis op te zetten.

BIM in de afbouw komt eraan. Van de Wiel Complete Afbouw is BIM Ready, wij zijn er helemaal klaar voor!

ij 3d detailij 3d doorsnede

In de spotlight: Van der Valk te Tiel

IMG_0138Sinds 1986 heeft de Van der Valk-keten ook een vestiging in Tiel, waar zo’n 30 jaar na de opening nu een compleet nieuwe vleugel bijgebouwd wordt. Deze toren van meer dan 50m hoog zal een enorme blikvanger worden aan de A15 en zo de zichtbaarheid van het hotel verhogen. Tevens zullen de voorzieningen in het gehele complex naar een hoger niveau worden getild om weer volledig te voldoen aan alle wensen en eisen van de bezoekers.

Bij dit project nemen wij de complete afbouw voor onze rekening. De esthetische eisen die er door de opdrachtgever gesteld worden aan deze onderdelen zorgen ervoor dat het project anders is dan standaard, echter niks wat we al niet eens eerder gezien hebben. Toch biedt het wel weer een uitdaging om alles precies zo te krijgen als gewenst. Zo valt op de foto’s de verschillende plafondniveau’s en koven in het restaurant/foyer te zien die in een later stadium door de installateur zullen worden uitgelicht. Hierdoor moeten ze zo strak mogelijk zijn omdat door het strijklicht elke afwijking meteen zichtbaar zal zijn.

Verder hebben we ook in de gehele toren de MS-wanden voor onze rekening genomen. Vanwege de vele verdiepingen bood het verticaal transport nog een hele uitdaging. Inmiddels zit het meerendeel van deze wanden er al in kunnen binnenkort de puntjes op de i gezet worden om het hotel verder af te ronden/in orde te maken.

Naar verwachting zullen onze werkzaamheden aan het eind van de zomer zijn afgerond, de opening van deze nieuwe vleugel zal in het najaar plaatsvinden. We zijn enorm benieuwd wat alle gasten/bezoekers van onze werkzaamheden en het hotel in zijn geheel zullen vinden!

IMG_0112 IMG_0114 IMG_0120 IMG_0135

Opdracht: Museum Voorlinden

995751_324353937698823_1036634979_n

In de duinen bij Wassenaar wordt er op dit moment gewerkt aan een museum met internationale allure. Dit alles om de Caldic Collectie, de kunstverzameling van zakenman Joop van Caldenborgh, te kunnen huisvesten. Deze collectie is een van de grootste privé collecties van Nederland en krijgt hier een prominente plek om te kunnen worden tentoongesteld.

Bij dit project zullen wij de binnenwanden, plafonds en akoestisch spuitwerk voor onze rekening nemen. Deze werkzaamheden vinden, naar verwachting, plaats tot eind augustus. Het publiek zal dan volgend jaar de kunststukken kunnen bewonderen. Wij zijn in ieder geval trots om ook hier ons steentje aan bij te kunnen dragen! Meer informatie is te vinden op onze projectpagina.

Opdracht: Zoku hotel

130917_zoku_metropoolgebouw-low-res_Pagina_13

Aan de Weesperstraat te Amsterdam zullen wij onze bijdrage aan een totaal nieuw hotelconcept. In tegenstelling tot het meer traditionele korte verblijf in een hotel is hier het idee een “home-away-from-home” of “office-away-from-the-office” te creëren. Mensen kunnen hier voor een langere periode verblijven en moeten zich meer thuis voelen in het hotel met ook alle sociale gemakken die daar bij komen kijken. Juist in deze behoefte gaat het Zoku hotel voorzien.

Als locatie is gekozen voor het oude Metropool gebouw. Ooit nog gedoemd om te worden gesloopt, maar door een rechterlijke uitspraak moest het worden behouden. Nu krijgt het gebouw een tweede leven en zal het een complete wijk met inwoners van diverse achtergronden huisvesten. Vandaar dat wij ook erg trots zijn om hier aan de slag te mogen gaan! Hieronder nog een impressie van het multifunctionele gebruik van een van de kamers.

Fase 1 van dit project bestaat uit 125 kamers/appartementen/lofts en de gemeenschappelijke ruimtes. Onze werkzaamheden zullen naar verwachting plaats vinden vanaf eind mei tot november. Meer informatie is te vinden op de projectpagina.

In de spotlight: Differ te Eindhoven

IMG_1249

Deze week nemen we een kijkje op de Campus van het TU/e terrein in Eindhoven. Daar wordt het nieuwe onderzoekslaboratorium van Differ gerealiseerd. Wij verzorgen hier het complete afbouwpakket.

Midden op campus van de Technische Universiteit Eindhoven zijn wij betrokken bij de realisatie van dit prestige project. De opdrachtgever wil dit hele project via BIM beheren, en vraagt aan alle partijen alle informatie dan ook via BIM aan te leveren. Tevens gaan ze voor het BREEAM excellent certificaat om zo een duurzaam gebouw neer te zetten.

Zoals al genoemd verzorgen wij hier het complete afbouwpakket. Te denken valt aan de “reguliere” wanden, plafonds en stucadoorswerkzaamheden. Maar in dit geval voorzien we ook in het schilderwerk, tegelwerk en overige afwerkingen. Tevens leveren en plaatsen we de diverse kozijnsystemen. Ook het interieurtimmerwerk zit in ons pakket. Oftewel wij ontzorgen de aannemer volledig op het gebied van de afbouw. Op dit moment worden de wanden geplaatst en geeft het al een mooi beeld van het open karakter van het gebouw. Volgens de planning ronden we onze werkzaamheden aan het eind van het jaar af en kunnen we weer met trots terugkijken op een project dat zeker als eyecatcher aangemerkt kan worden.

IMG_1243 IMG_1246 IMG_1247 IMG_1252

 

In de spotlight: Media Markt te Doetinchem

IMG_4955

Deze week zetten we een project iets verder van huis in de spotlight. Ditmaal nemen we een kijkje bij het nieuwe pand wat voor de Media Markt in Doetinchem wordt gebouwd. Wij realiseren hier het houtwolcement bij het parkeerdek, de binnenwanden en de gevel. De gevel? Inderdaad de gevel.

Na de positieve resultaten die we hebben bereikt met de groengevel van een van de gebouwen in Duiven kwam de aannemer bij ons voor een zelfde soort oplossing voor dit pand. Ook hier wordt de constructie van de gevel met Metal Stud gebouwd waar vervolgens de gevelbekleding op wordt gemonteerd. Waar we normaal gesproken alleen de binnenwanden plaatsen is dit toch net even iets anders. Maar is het dat wel? Het principe van een framewerk waar een gevel aan komt te hangen klinkt al bijna als een normale wand. Alleen kiezen we in de montage voor het toepassen van verzwaarde stijlen om zo de constructieve capaciteit te kunnen garanderen.

Daarnaast doen we ook de “vertrouwde” binnenwanden door het hele gebouw. Aangezien het een winkelruimte betreft is er voor gekozen een zo flexibel mogelijke indeling. De gebruiker wil de mogelijkheid behouden zijn indeling aan te passen naar de wisselende markt. Om goed in te kunnen spelen hierop is de Metal Stud binnenwand een prima oplossing om dit te realiseren.

En tot slot zijn we ook aan de slag op de parkeerdekken die bovenop het pand komen. Van de twee dekken is er eentje overdekt, waarvan wij dit hele plafond van houtwolcement beplating voorzien.

Al met al een divers project waarbij we zeker de uitdaging aan durven te gaan!

IMG_4954IMG_4958IMG_4966IMG_4967IMG_4971IMG_4976